Annie Franssen draagster Gala-orde 2017

Maandag 16 januari j.l., tijdens een uitverkochte Galabal, ontving mevrouw Annie Franssen uit handen van president Jos Vaessen van d’r Prinse-road Zumpelveld de welverdiende Gala-orde 2017. Na het zeer uitgebreide Laudatio kreeg zij dan ook terecht een spetterend ovationeel applaus. Trots als een pauw genoot zij samen met haar man Piet van dit voor haar speciale en onvergetelijke moment. Annie Franssen is van oorsprong een “Eeser meadje”, waar zij al op jonge leeftijd deel ging uitmaken van het rijke verenigingsleven aldaar. Ook begon zij al vroeg met schrijven in het dialect. Ze bedacht nieuwe teksten op bestaande carnavalsnummers en trad daarmee op tijdens carnavalszittingen in Eys.
Ook schreef zij graag gedichten, wat de aandacht wekte van de Heemkundevereniging Simpelveld/Bocholtz. Dit had als gevolg dat zij in 2003 toetrad tot deze bijzondere vereniging. Vanaf 2004 werd Annie actief tekstschrijfster voor de dialectavonden. In 2005 nam zijn het secretariaat over en vanaf 2009 kreeg zij de gehele leiding van de dialectavonden en werd tevens bestuurslid Heemkundevereniging de Bongard, als aanspreekpunt voor alle dialectzaken. In 2011 heeft zij, na het overlijden van voorzitter dhr. Jo Cremers, al zijn taken binnen de dialectgroep overgenomen.
Ook is zij in het verleden op de basisscholen van Simpelveld en Bocholtz verhalen gaan vertellen en heeft een folderactie gevoerd om kinderen warm te maken voor ons dialect.
Op carnavalistisch vlak heeft zij ook haar verdiensten. In 2010 schreef zij voor de Durpsjonge de schlager “De Nonnevod”. En al een aantal jaren is zij een van de mede-organisatoren van de dialectmis, een samenwerking tussen de Heemkundevereniging, Kerkelijk Zangkoor Harmonia en CV Woeësj-joepe.
Gezien deze uitgebreide lijst van verdiensten een meer dan terechte onderscheiding voor deze bijzondere vrouw. Op zondag 29 januari zal Annie samen met haar man Piet aanschuiven aan de receptietafel tijdens de receptie van CV Woeësj-joepe. Voor eenieder die haar (samen met de hoogheden van de Woeësj-joepe) de felicitaties wil overbrengen, dit kan vanaf 14.11 uur BijMaxime.